Predposledný článok tohtoročného maratónu. Autorstvo stále patrí tej istej zostave: súťažiaci dodali názvy, ja úvahy a umelá inteligencia craiyon ilustrácie.

(Obrázok napravo je vygenerovaný jedným z mnohých anglických prekladov slova „oddelenie“ -> „severance“. Zdá sa mi zaujímavý a znepokojujúci.

161. Oddelenie

Akciovka

Pre zaradenie do kategórie som si vybral ten z významov, ktorý ponúka širšie možnosti interpretácie. Teda oddeľovaciu akciu: pristávacieho modulu od materskej lode, dokaličenej končatiny od pacientovho tela, vybraných jedincov od zvyšku spoločnosti… Druhá voľba – organizačná jednotka firmy či úradu – dáva fantázii oveľa menší rozlet. No v oboch prípadoch platí, že jedno slovo je príliš málo.

162. Prvá vražda na Marse

Akciovka

Kriminalita je sprievodným znakom civilizácie, takže nadpis sa dá brať aj pozitívne ako dôkaz pozemskej kolonizácie najdostupnejšej susednej planéty. Nie som síce fanúšikom primiešavania iných žánrov do fantastiky, najmä ak je fantastika použitá len ako kulisy. No ako oddychové čítanie sa dobrá detektívka hodí.

163. Povstaneme z popola

Priamorečovka

Kŕdeľ fénixov by mohol byť zaujímavou skupinovou postavou. Aj keď nadpis zvádza k symbolickej interpretácii, potešilo by ma, ak by to vyjadrenie bolo mienené doslovne a v texte by hrdinovia naozaj porušovali druhý zákon termodynamiky (a prípadne aj nejaké biologické a filozofické axiómy). To je vlastne jedna z čŕt fantastiky, tak, ako ju chápem a mám rád – svet, ktorý ukazuje, považuje za skutočný, s prírodnými zákonmi a civilizačnými pravidlami. Nežmurká na čitateľa, že ide o inotaj, ktorého obsah má čitateľ rozšifrovať. Vo fantastike si alegórie vytvára čitateľ sám, ak chce, interakciou príbehu so svojimi vlastnými skúsenosťami a názormi.

164. Cirkus Vitiligo

Objektovka

Putovné predstavenie so škvrnitými ľuďmi? Prečo nie, s bombastickým sloganom a s nervy drásajúcou báchorkou o ich pôvode by to šlo. Nadpis však takým sloganom nie je, skôr vyzerá ako povzdych kožného lekára, keď prechádza čakárňou do ambulancie. No i tak tento názov nie je až taký zlý, robí dobrú prácu v popularizácii tejto poruchy.

165. Tenerife

Priestorovka

Obľúbený cieľ dovoleniek, ale aj najväčší ostrov súostrovia s bohatou histórou. A uprostred neho mohutná sopka hroziaca výbuchmi a zemetraseniami. Čo z toho bude hrať úlohu v príbehu? Ťažko povedať z jediného slova.

166. Skúšky labyrintu

Priestorovka

Nie som si istý, ako to autor myslel, ale zrejme nemienil overovanie, či je labyrint v poriadku, nemá trebárs problémy so statikou, ventiláciou alebo sa v ňom dá/nedá naozaj zablúdiť. Lebo presne to mi pri prečítaní napadlo ako prvé. Ak ide o to, že postavy podstúpia test svojich schopností v zmienenom bludisku, potom by sa viac hodil nadpis „Skúšky v labyrinte“, či „Skúšky labyrintom“. Aj drobnosť dokáže zakaliť prvý dojem.

167. ZAČIATOK VODNÍKOV NA SLOVENSKU

Skupinovka

Verzálkové nadpisy 15 : 152. Fanfiction k populárnej českej vodníckej komédii alebo len jednoduchý fór s „prevrátením“ slov jej názvu? Ten navyše nie celkom dáva zmysel, vodníci sú zvyčajne bytosti minulosti, na ich usídlenie je už asi neskoro. Odkazy na iné diela majú svoje pravidlá. Nejde ani tak o to, aby sa pôvodný tvorca necítil byť dotknutý (zvyčajne sa o tom ani nedozvie), ale najmä aby čitateľ nenadobudol pocit, že je to zvezenie sa zadarmo na sláve iného diela. Mám dojem, že autor tento aspekt celkom neuvážil.

168. Dvojsečná zbraň

Abstraktka

Mohol som tento titul zaradiť medzi objektovky, lenže toto slovné spojenie sa zväčša používa v prenesenom význame, ako nástroj, ktorý môže uškodiť aj tomu, kto ním narába. „Dvojsečný meč“ by bol oveľa lepší názov (teda ak sa v texte jedná o meče). Pritom účelom obostranne naostreného meča nie je ohroziť vlastníka, ale poskytnúť mu väčšiu flexibilitu v boji. Posun slovného spojenia do symbolickej roviny teda zároveň spôsobil aj výraznú deformáciu jeho významu. Pre text by bolo lepšie, ak by sa v ňom rozprávalo o skutočných zbraniach, než o obrazných.

169. Za dvesto zlatých

Objektovka

Od „tridsiatich strieborných“ po „za hrsť dolárov“, peniaze bývajú výrazným motivačným prvkom nielen pre postavy, ale aj pre čitateľov a divákov. Často vystupujú ako MacGuffin, teda dávajú postavám motivácie a rozhýbavajú dej. Suma spomenutá v titule rozhodne stojí za to, aby sa hrdinovia vrhli do divokého dobrodružstva. Len dúfam, že to bude stáť za to.

170. Klas

Objektovka

Veľmi úsporný nadpis, jedno slovo a v ňom písmen, že sa nedostane ani na všetky prsty na jednej ruke. Jediné pozitívum je, že je to konkrétny predmet. Nech by sa k nemu pridalo čokoľvek (prívlastok, postava, iný objekt, činnosť), výsledný dojem by to zlepšilo.

171. Na pomedzí cnosti

Abstraktka

Najprv som sa dobre prizrel, či je na poslednej hláske dĺžeň alebo len bodka. Pretože „pomedzie“ zvyčajne oddeľuje dve časti. Ak je však v nadpise iba jedna „cnosť“, čo je na druhej strane? Iná cnosť? Necnosť? Skazenosť? Mravný rozklad? Možno je nadpis len novinárskou fintou, keď je titulok náročky formulovany tak, aby bol mierne gramaticky alebo obsahovo nezmyselný, a tým nalákal čitateľov na kliknutie. Osobne takúto taktiku už dlhšiu dobu ignorujem. Ak by nadpis znel trebárs „Na pomedzí cnosti a blahobytu“, zdal by sa mi lepší.

172. AUR LUS

Menovka

Verzálkové nadpisy 16 : 156. Fakt netuším, čo by to mohlo znamenať. Skratka by sa nedelila na dve časti, takže ako posledná zostala interpretácia, že ido o meno. Vyhľadávač mi ponúkol klenotníctvo z Rumunska, texty v hindustánčine alebo alternatívu „AURELUS“. Nič, čo by ma aspoň trochu zaujalo.

173. Kliatba Mesačného baru

Priestorovka

Posledná tohtoročná „kliatba“ (tuším štvrtá, ak nerátam „Prekliaty poklad“). Z ponuky kliatob najzaujímavejšia, najmä ak sa bar volá takto, pretože je naozaj na Mesiaci. Menej lákavé vysvetlenie prekliatia je, že ide o bar, kam štamgasti zapadnú raz za mesiac a prepijú celú výplatu. Držím palce, aby sa text blížil viac k prvej možnosti.

174. Večný nepriateľ

Osobovka

Prívlastok z nadpisu sa nedáva len tak. Buď ho dostane bytosť nesmrteľná (božstvo, démon), prírodná sila, alebo nejako vymedzená skupina osôb (kmeň, národ, štát, ideológia). Niekedy k vytváraniu svojho nepriateľa prispievame sami, občas tá entita ani nemá potuchy, že je niečím nepriateľom. A „večnosť“ nepraje príbehom, radšej by som ju v titule nahradil niečím dynamickejším.

175. Nezvyčajný deň

Časovka

O máličko lepšie ako „Jeden deň“, ale inak sa na tento nadpis vzťahuje všetko, čo som písal k „jednodňovému“ názvu. Navyše znie tak všeobecne, akoby to bolo zadanie slohovej práce.

176. Vitajte v Hoteli Limbo!

Priamorečovka

Žeby reklama na ubytovanie v posmrtnom živote? Alebo len vysokohorské rekreačné zariadenie pod limbovým porastom na hranici piateho stupňa ochrany? Opäť mi raz zazvučala v ušiach pesnička „Hotel California“. Dobrý horor s náznakom mystickej filozofie môže zaujať.

177. Iternal

Menovka

Niečo medzi „Internal“ a „Eternal“? Zrejme meno, asi umelej inteligencie alebo mimozemšťana. Nič viac neviem vydedukovať.

178. Myší pán

Zvieratkovka

Prvý mi napadne Luskáčik, samozrejme, hoci tam bol myší kráľ. Následne príde na um „Potkaniar z Hamelnu“. Osoba, ktorá má moc nad háveďou, vzbudzuje odpor i úžas zároveň. Napokon, myši sú laboratórnou náhradou ľudí, teda sa od nich až tak nelíšime. A pán nad myšami sa pokojne môže stať aj pánom nad ľudskou háveďou… Každopádne zaujímavý nadpis, hádam text bude tiež taký.

179. Škoda 120

Objektovka

Výkonnejšia verzia československého vozidla z konca socializmu. Mám na tieto autá dosť spomienok, snažím sa uchovávať si najmä tie úsmevnejšie. Hádam aj text pod týmto názvom prinesie závan nostalgie s trochou humoru. Hoci titul neponúka ani náznak fantastiky, viem si predstaviť sci-fi aj fantasy zápletku. No i tak ten náznak chýba.

180. Na sa!mote u l#esa~~

Priestorovka

Autor mal určite dôvod, prečo dal takýto názov so všetkými znakmi, ktoré tam sú. Možno nechcel, aby sa titul zhodoval s českým filmom („u lesa“ je český výraz, v slovenčine nespisovný). Skôr sa však prikláňam k hypotéze, že ide o správu odoslanú strateným mimozemšťanom naspäť na rodnú planétu, a tie čudné znaky sú šum, ktorý sa do správy dostal počas prenosu. Malý E.T. oznamuje, kde sa práve nachádza.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.