anonymní autori

Zdroje tohto článku sú rovnaké ako v predošlých:

  • názvy dodali anonymní autori netrpezlivo čakajúci na hodnotenia svojich súťažných textov
  • úvahy nad nimi som vyprodukoval osobne
  • ilustrácie vytvorila umelá inteligencia craiyon.

041. Predurčení

Skupinovka

Jedinci osudom vybraní zohrať dôležitú úlohu sa síce v príbehoch vyskytujú od nepamäti, ale až Marvel spôsobil ich hyperinfláciu. (Inak, všimli ste si podobnosť skratiek MCU a MCF?) Tento názov má so superhrdinskými komiksmi veľa spoločného, najmä spoliehanie sa na konvencie. Prečo by „predurčených“ malo čakať prekonávanie prekážok až k víťazstvu? Možno je im súdené nepohnúť navyše ani prstom, aby zbytočne nezvyšovali entropiu a tým zastavili globálne otepľovanie. Súčasťou fantastiky je aj spochybňovanie konvencií. Bolo by fajn, keby k tomu prispeli aj názvy poviedok.

042. Pád pekla

Priestorovka

Tento názov vzbudzuje kozmologické úvahy o podstate zatratenia, ktorého zhmotnením je inferno. Úvahy o jeho kolapse sa dajú len ťažko brať vážne, keďže peklo si vytvárajú zatratenci samotní a vystužujú ho vlastnou existenciou. Napriek tomu je to zaujímavý nápad, len dúfam, že nebude smerovať k moderným českým filmovým rozprávkam o čertoch, ktoré sa márne snažia napodobniť poetiku a dôvtip „Hrátek s čertem“.

043. O vlkoch a ľuďoch

Skupinovka

Steinbeckov román a latinské príslovie „Homo homini lupus“ – to mi prišlo na um ako prvé. Výpožička od svetoznámeho spisovateľa mi neprekáža, ak text dostojí prísľubu, ktorý dáva nadpis. V skutočnosti by bolo fajn, keby sa k sebe ľudia správali ako vlci, podporovali súdržnosť svojej svorky, boli si vedomí svojho miesta v nej a rešpektovali jej autority. Možno sa v texte postavy vlkov a ľudí prekryjú do vlkodlakov, ukážu vlčie rysy v ľuďoch a ľudské vo vlkoch.

044. Dies Irae

Alegóriovka

Ak si dobre pamätám, toto je minimálne tretí raz, čo sa MCF zúčastnil text s týmto názvom. A predtým sa stal titulom pre veľa klasických literárnych, hudobných aj filmových diel. Možno je príčinou jeho popularity hororový sklon používať latinské slovné spojenia, možno (pseudo)náboženský kontext. Každopádne autor by si mal zvážiť, či má význam priradiť svoj text pod jeden názov s inými textami, pravdepodobne lepšími než je ten jeho.

045. V konferenčnej sále

Priestorovka

Hocijaké slovo by sa pridalo pred názov, výsledok by bol zaujímavejší. Skúste použiť slová: „Objav“, „Výbuch“, „Smrť“, „Milenci“, „Drak“, „Votrelec“, dokonca aj hocijaký vulgarizmus by účinok vylepšil. Zo súčasného nadpisu sa dá predpokladať prednáška o vedeckom objave či vynáleze, nudná porovnateľne s názvom samotným.

046. Kolobeh utrpenia

Abstraktka

Pravdepodobne historka o plombovaní zubu, pri ktorom zubár nájde kazy na ďalších troch. Prípadne pôjde o inú, podobne nezaslúženú a bezcitnú tortúru, ktorej účelom je ukázať krutosť a nespravodlivosť sveta voči nevinnému a bezmocnému jednotlivcovi. V tom spočíva bieda abstraktných názvov, autor vnucuje myšlienku, na ktorú by mal prísť čitateľ sám.

047. Nestrácaj čas!

Priamorečovka

Výzva lajfstajlového guru alebo nápis pred štartom ďalšieho levelu v plošinovej videohre. Čo je vlastne v podstate to isté. Pritom najväčšou stratou času sú impulzívne reakcie na nutkavé podnety, behanie v bludnom kruhu a napredovanie zlým smerom. Najúspornejšou stratégiou je preto sústredené logické myslenie, hoci zvonka vyzerá ako nečinnosť a pasivita. Nestrácajme čas a rozmýšľajme naplno!

048. Sigma 18

Menovka

Priamočiara hypotéza by interpretovala názov ako typ objektívu, čerpadla alebo štatistickú smerodajnú odchýlku, niečo mi však našepkáva, že pôjde o hviezdu či planétu. V tom prípade autorovi ďakujem, že nepoužil meno „Pandora“. Hádam poviedka dokáže upútať príbehom, keďže názov na pritiahnutie záujmu nevynakladá príliš veľké úsilie.

049. Zuby, oči, cerebellum

Objektovka

Znie to ako výňatok zo správy patológa, zaujímavejšie by to bolo v prípade, ak by šlo o súčasti žijúceho tela. Malý mozog je rýchly procesor, ktorý má na starosti našu prítomnú existenciu – koordináciu pohybov, rýchle spracovanie vnemov, naučené automatické činnosti (nielen fyzické, ale aj intelektuálne)… To všetko robí bez toho, aby sme nad tým museli rozmýšľať. Názov by trebárs mohol viesť k novému neurálnemu prepojeniu, ktoré ľuďom poskytne špeciálne schopnosti. Také niečo by som si rád prečítal.

050. Súboj Kvetov

Akciovka

Asi zjemnený variant „Vojny ruží“. Takúto interpretáciu podporuje aj veľké písmeno v druhom slove, naznačuje, že skôr pôjde o meno než o bežný pohlavný orgán rastlín. Celkovo vo mne názov vzbudzuje dojem červenej knižnice, ak už ho neberiem prvoplánovo ako lúčny duel alebo bitku vedenú kyticami.

051. DIKOBRAZ

Zvieratkovka

Verzálkové nadpisy 5 : 46. Živo si predstavujem malého, zhrbeného, mrzutého superhrdinu, ktorý zahnaný do kúta strieľa na protivníkov ostne. Úplne sa s ním dokážem stotožniť. Zvyšok príbehu sa stráca v hmle, jedno slovo málokedy naznačí viac.

052. Bájka o tom kto je najdôležitejší

Námetovka

Takýto typ názvov ma donútil vytvoriť novú kategóriu. Nadpis totiž neobsahuje názov, ale hovorí o námete textu. Už sa ich v tomto ročníku zopár vyskytlo, ale tie už nebudem spätne opravovať. Možno to bol pracovný titul a už taký zostal. To by vysvetľovalo, prečo v ňom chýba čiarka, aj že je trochu nemotorný a hodilo by sa ho skrátiť. Skrátka pôsobí nedorobene.

053. Zatratení na mori

Skupinovka

Mám silný pocit, že autor mienil slovo s iným významom, než aké tam napísal. Možno „stratení“, „opustení“, „osamotení“, možno naopak ide o skupinu ľudí „zavrhnutých“, „prekliatych“, ktorá sa ocitla na vlnách oceánu. Dokopy to však akosi neladí, tie dva motívy si navzájom prekážajú a kazia celkový dojem. Už len jednoduchá zmena na „Plavba zatratených“ by vyznela lepšie (samozrejme, ak by to bolo v súlade s textom samotným).

054. Poviedka, ktorú sa budeš hanbiť poslať kamošom

Priamorečovka

Čistý pubertálny hec, bez ohľadu na to, či už autor pubertu prekonal, alebo je v nej až po uši. Je v ňom niečo z fajky Reného Magrittea, taká tá drzá provokácia namierená na rozkývanie svetonázoru nadutých malomeštiakov. Tento text asi žiadni kamoši nečítali, prišiel rovno do súťaže. Už dlho mám pocit, že sústredenosť na podpichovanie namyslencov je najtrpkejšou prehrou moderného umenia.

055. Psie sny

Zvieratkovka

Ďalší text do seriálu o psoch, tentoraz sa namiesto ich duše spomínajú nočné a často aj denné zdania. Pôsobí podobne sentimentálne ako predošlý (016.) a platí preň prakticky to isté.

056. Nočný pokoj

Zmyslovka

Prišiel mi na um americký triler „Still of the Night“ („Pokoj noci“). To by bol rozhodne lepší názov. Tento skôr naznačuje, že pôjde o príliš hlučných susedov naťahujúcich párty alebo hádky (či oboje zároveň) do skorých ranných hodín. A to nie je predstava, ktorá by ma nalákala k čítaniu.

057. Démoni Birgenu

Históriovka

Vidím stredoveké nemecké mestečko, pochmúrna obloha cedí dážď na námestie dláždené mačacími hlavami. Bohatí mešťania aj sedliaci z okolia sa zhlukujú okolo popraviska pre zločincov a čarodejnice. K podobným scenériám nemávajú netvory ďaleko. Názov sľubuje temnotu a beznádej, či už bude moja vízia v texte naplnená alebo nie. Dôležité je, aby príbeh mieril hlbšie a nenarábal len s konvenčným strašením a hnusom.

058. Zrod Vedomca

Osobovka

Toto je už druhý „Zrod…“ v tomto roku (plus jeden „Zrodený…“). Príbehy o pôvode postáv sa stali aj zásluhou komiksových filmov pevnou súčasťou nášho povedomia. Takisto sa dá predpokladať, že autori majú o svojich postavách vymyslené celé série príbehov (kto vo fantasy neplánuje aspoň pentalógiu, nič neznamená), takže do súťaže posielajú úvodnú testovaciu vzorku. V tomto prípade tá vzorka obsahuje nejaký typ mága (natíska sa mi podobnosť s Wiedźminom).

059. HLUK

Zmyslovka

Verzálkové nadpisy 6 : 53. Buď ide o opozitum k názvu 056. alebo o preklep v mene zúrivého zeleného superhrdinu (nie toho z reklamy na obchod s elektronikou). A pri veľkých písmenách ešte zostáva obligátna možnosť, že to je skratka. Žiaľ, ani jedna z alternatív ma nenapĺňa nadšením.

060. Osud silných

Abstraktka

Posledný názov tejto sady uzatvára oblúk začatý prvým titulom. Má zrejme vyznieť epicky a majestátne, no vzbudzuje vo mne isté pochybnosti. Predovšetkým jednotné číslo prvého slova naznačuje, že spomínaná skupina má jeden (spoločný?) údel. V skutočnosti silný jedinec má oveľa väčší potenciál ovplyvniť svoj život, osudy silných majú väčší rozptyl než slabých. Preto ťažko hovoriť v jednotnom čísle. Možno nepresný výber slov, možno aj text samotný je postavený podobne schematicky ako nadpis.

2 thoughts on “MCF 2022 – hodnotenie názvov (3)

  1. Názov Zatratení na mori mi pripomenul epizódku z ostatnej série LOVE+DEATH+ROBOTS. O tom krabulikovi v popalubí. 😃😁

    1. Seriálov, ktoré som nevidel, je toľko, že som už vzdal snahu dobehnúť to. Možno som preto úplne mimo kontextu mladšej generácie autorov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.