Týmto článkom završujem štyri pätiny všetkých nadpisov. Zdá sa mi, že ich kvalita sa drží viditeľne vyššie ako v prvej polovici, až sa mi nechce veriť, že to takto vydrží až do konca. Treba sa však tešiť z toho, čo je, a v tejto várke ma zopár titulov vyslovene nadchlo. Vďaka ich autorom za to, dúfam, že aj ich texty budú také dobré, aby sme si ich mohli prečítať v zborníku.

161. Experimentum, kruciš!

Priamorečovka

Toto bude kúzlo z vyšších ročníkov čarodejníckej školy, zrejme v nejakom prírodovednom predmete vyslovené s poriadnou dávkou emocionálneho náboja. Je skoro isté, že takto vyslovené nebude mať želaný účinok, ba spôsobí viac škody ako osohu. Ľahkej humornej fantasy nie je nikdy dosť, dokáže pobaviť aj zohriať pri duši.

162. Duchnodušíkovia

Skupinovka

Nehmotné bytosti skrývajúce sa v perinách a pobehujúce v poduškových obliečkach. Deti navádzajú na posteľové vymysly, dospelým vyťahujú z hláv trápne spomienky, na ktoré by najradšej zabudli, starých budia úplne bezdôvodne o pol tretej ráno a už im nedajú zaspať. Skrátka stvárajú nezbednosti, presne podľa svojho mena. Len mi trochu nesedí zdrobnenina „dušík“, lepšie by hádam bolo „dušičko“ (mužský rod od „dušička“).

163. Gumák

Osobovka

Mohla by to byť jedna z páru vysokých topánok do blata, pravdepodobne asi pôjde o hlavnú postavu. Kedysi sme tak na základnej vojenskej službe hanlivo volali profesionálnych vojakov, ale dnes to skôr bude superhrdina so schopnosťou superpružnosti alebo aspoň s gumeným kostýmom. Z nadpisu sa dá usudzovať, že postava je významnejšia než zápletka, takže dej sa asi bude držať štandardnej epizodickej schémy, ktorú majú komiksy spoločnú trebárs s kriminálnymi seriálmi.

164. Falco vespertinus

Zvieratkovka

Sťahovavý sokol s dočervena sfarbenými nohami. Neviem, či v texte bude mať osobitný význam tento druh, alebo skôr pôjde len o konkrétneho jedinca. Druhá možnosť sa mi zdá pravdepodobnejšia. Možno to bude jednoduchý príbeh záchrany zraneného vtáka a nadviazania priateľstva s ním, hádam aj s čarovnou odmenou.

165. Život v trestnom prápore

Námetovka

Znie to ako nadpis kapitoly z pamätí starého vyslúžilca. Takýto titul skôr naznačuje sériu viac či menej prepojených príhod než ucelený a súdržný príbeh. Isto, aj tak sa dá napísať poviedka, vyžaduje si však oveľa vyššiu remeselnú úroveň, aby upútala a udržala pozornosť čitateľa. Lenže práve to takto koncipovaný nadpis spochybňuje. Navyše pojem „trestný prápor“ sa silno viaže k dvadsiatemu storočiu, aby šlo o fantastiku, mal by to aspoň trochu naznačiť.

166. Nedáš pozor, bude bobo

Priamorečovka

Maznavo štylyzovaná formulácia naznačuje rodičovskú deformáciu myslenia pri malých deťoch. Zrejme je mienená humorne až ironicky, možno sa celý text ponesie v podobnom duchu. Ostatne, dnes toto zdetinštenie slovného prejavu nezapríčiňujú len potomkovia, ale čoraz častejšie aj domáce zvieratá. Fantastika teda môže beztrestne pridať magické tvory, robotov či mimozemšťanov. No aj tak sa mi takýto nadpis vidí vhodnejší pre anekdotu než pre poviedku.

167. ANIMARUM TENEBRIS

Abstraktka

Už som sa bál, že tento rok tu nebude žiadny horor s latinským názvom. Naštastie prišli tieto „temné duše“, pre väčší zastrašujúci efekt napísané veľkými písmenami. Viem si predstaviť, že existujú celé komunity, ktoré k takýmto veciam inklinujú, od vyznavačov emo štýlu cez deatch metalistov po všetky odrody satanizmu. Všetkým želám, nech si tento text užijú.

168. OSÍDLA

Objektovka

Predmety na chytanie zvierat, najčastejšie vtákov, v podobe sietí či pletených klietok. No v súčasnosti častejšie abstraktný pojem pre nástrahy, pasce, úklady, zvody, ktoré svoje obete lákajú, aby dobrovoľne zblúdili a dali sa polapiť. Zvyčajne má toto slovo ešte nezhodný prívlastok, ktorý bližšie popisuje, o aký typ lákadla ide. V prípade tohto titulu tam nič nie je, čo síce necháva otvorené dvere všetkými alternatívam, ale zároveň mrhá šancou zaujať čitateľa konkrétnym detailom.

169. Bohyňa zimy a ľadu

Osobovka

Z nadpisu sála mrazivý dych severskej mytológie. Buď k nej bude hrdina putovať, alebo naopak vládkyňa sama zavíta do našich končín. Pred desaťtisíckami rokov panovala v tesnom susedstve a odvtedy sem pravidelne prichádzajú jej poslovia. Jej ľadový majestát robí aj z Moreny alebo z mesiaca Sečeňa len pokorných služobníkov. Má bielu róbu hrubú stovky metrov a oslepujúco iskrivý závoj lomiaci skúpe lúče zimného slnka. Aj v lete mi zachádza mráz za nechty, keď na ňu pomyslím. Dúfam, že text bude rovnako honosný ako titulná postava.

170. Tieňohra

Zmyslovka

Od jednoduchej hry s dlaňami pri nočnej lampe, popri všetkých možných druhoch tieňových divadiel sa nakoniec aj tak dostaneme k Platónovej jaskyni. Pre rozhranie medzi svetlom a tieňom nie je nič nemožné, neplatia preň žiadne fyzikálne obmedzenia, je mostom siahajúcim do reálneho sveta z dokonalého sveta ideí. No môžu po ňom prejsť aj netvory a démoni, ak im v našej mysli pootvoríme dvere. Jednoduchý titul, no skrýva v sebe veľa.

171. Monštrá a smernice

Skupinovka

Tento nadpis by bol skvelým doplnením pixarovských filmov „Príšerky s. r. o.“ a „Monštrá versus votrelci„. Cítim v ňom veľký humorný aj satirický potenciál a veľmi si prajem, aby text v dostatočnej miere naplnil prísľub, ktorý tento titul dáva. Určite by som si ho rád prečítal.

172. Ticho hovorí

Zmyslovka

Nadpis sa dá vykladať prinajmenšom dvomi spôsobmi, záleží na tom, či „ticho“ chápete ako podstatné meno alebo ako príslovku. Prvá možnosť je zaujímavejšia, pretože obsahuje paradox, no dvojznačnosť sa dala obmedziť trebárs minulým časom: „Ticho prehovorilo“. Paradox je viacúrovňový, jednak ticho je popretím hlasového prejavu, no takisto ticho znamená prázdno, nie je to niečo, čo by mohlo rozprávať. Takže vcelku zaujímavý titul, ktorý by sa zišiel trochu preleštiť.

173. Za život bez snov…

Objektovka

Heslo takmer predvolebné. Dávalo by zmysel zbadať ho na bilbordoch: „Už nebudete mať žiadne sny, všetky vám ich splníme!“ Doba instantného uspokojenia tomu tiež nahráva – pred spaním kúp, čo chceš (to, o čom sme ťa presvedčili, že to chceš), ráno ti to doručíme. To sa netýka len vecí, ale aj vzťahov, v zoznamovacích appkách preskakujeme ľudí rovnako ako pesničky v hudobných. Zbaviť sa snov je jednoducho trend doby, treba žiť naplno a nie snívať. Želal by som si, aby text dotiahol nápad do poriadnej absurdnosti so zachovaním logiky.

174. STRUNY

Objektovka

Najčastejšie ich nájdeme v hudobných nástrojoch, od gitary cez husle, cimbal až po klavír. Okrem toho ešte v tenisových raketách či stavebných konštrukciách, no pre sci-fi je ich najzásadnejší výskyt v teórii strún. Sama táto teória je tak trochu fantáziou – je to snaha dať svetu matematicky elegantný zmysel tým, že doň pridáme veci, ktoré nemáme praktickú šancu akokoľvek pozorovať. Je veľká škoda, že v sci-fi je pomerne málo príbehov s touto témou, a potešilo by ma, ak by sa to text s týmto titulom pokúsil napraviť.

175. Keď zastal čas

Časovka

Podľa špeciálnej teórie relativity čas zastane, keď objekt dosiahne rýchlosť svetla. Samozrejme, ten objekt musí mať nulovú pokojovú hmotnosť, napríklad fotón. Z jeho pohľadu vyzerá toto zastavenie času ako zdriemnutie: fotón opúšťa povrch Slnka – žmurk – fotón vstupuje do atmosféry Zeme. V populárnej kultúre sa (už od čias šípkovej Ruženky) zobrazuje zastavenie času presne opačne: objekty so stojacim časom sa nehýbu, pohybujú sa tie, ktorých lokálny čas beží. Celkom rád by som si prečítal text, ktorý by tento jav zobrazil aspoň trochu podobne, ako ho popísal Einstein. Už mám pre tento subžáner názov: New time opera.

176. Les mĺkvych očí

Zmyslovka

Atmosférický nadpis, zaujímavo kombinuje rôzne kategórie pojmov do pôsobivého celku. Oči samozrejme nevydávajú zvuky, ale pohľadom možno mnohé naznačiť, ba často neverbálne odkazy majú väčší význam ako slová. K tomu je pridaný les, buď reálny (stromy s očami) alebo symbolický (množstvo oči pripomínajúce les). Samozrejme, text bude horor, nadpis je preto príhodne znepokujujúci a navyše pripomína filmové tituly (napríklad „Hory majú oči„).

177. Drozdík a šiltovka

Zvieratkovka

Môže to byť bájka alebo len anekdota, ako na zvedavého vtáčika spadla čapica a uväznila ho, alebo ako si v nej urobil hniezdo. Zdrobnenina tiež naznačuje detskú rozprávku alebo aj detského autora. Titul je prvoplánový,  bez náznakov akéhokoľvek pozadia, atmosféry alebo konfliktu.

178. Návšteva

Abstraktka

Niekto k niekomu príde. K hrdinovi hosť, alebo on sám k niekomu zavíta. K príbuzným, priateľovi, niekomu cudziemu, do iného mesta, krajiny, planéty, sveta… Môžete si predstaviť, čo len chcete. Zároveň titul (nechcene) naznačuje, že počas stretnutia sa nestane nič také dôležité, že by to stálo za zmienku. To všetko dokopy nie je pre čitateľa veľmi lákavá správa.

179. Príbeh z uzlov a hliny

Objektovka

Zaujímavý nadpis s tajomstvom. Stavia hmatateľnú zemitosť pôdy, zmes bez štruktúry, neživú a predsa životodarnú, do protikladu s matematickou exaktnosťou uzlov, abstraktných výtvorov, pri ktorých nezáleží na použitom materiáli, ale na spôsobe, akým sú uviazané. Vzbudzuje vo mne zvedavosť a záujem, o čo asi pôjde. Mohla by to prírodná fantasy, zaplnená škriatkami žijúcimi v podzemných dúpátách, možno priamo hobitmi. Naozaj pútavý titul.

180. Daždivá noc

Časovka

Kedy sa môže lepšie spať, než keď vám na obločnicu klopú kvapky dažďa a cez okno prúdi dnu svieži vzduch naplnený vlhkými vôňami leta? Alebo za dunivej večernej búrky s lejakom, studených dažďov koncom zimy, čo topia snehy v horách s prchavým prísľubom jari, či sychravých jesenných pľuští zrážajúcich dych do obláčikov pary. No ten, kto sa ocitne za daždivej noci vonku, má oveľa väčšie starosti, kde sa skryť a ako si zachrániť aspoň trochu sucha a tepla. A ak sa navyše ešte pripletie do problémov, ktoré spravia z dažďa len malú nepríjemnosť, nie je mu čo závidieť. O to lepšie sa bude o takomto dobrodružstve v posteli a suchu čítať.

3 thoughts on “MCF 2023 – hodnotenie názvov (9)

  1. Takže v tých dvoch ostatných boli lepšie názvy? 😀 😀 Lenže ty sa rozpíšeš k hocičomu, a zábavne. Dočítam si ja, veru, Tvoje rozborky všetky. 😀 😀

    1. Takto by som to vyjasnil: Od siedmeho článku sa zaujímavé nadpisy vyskytujú častejšie, než predtým. Ale to neznamená, že tie slabšie zmizli, len je ich trošku menej. Keď nájdem päť zaujímavých titulov z dvadsiatich, beriem to ako dobrú várku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.