Kapitáň Roboff osobne
Kapitáň Roboff osobne

Ľudské myslenie nedokáže obsiahnuť vesmír v celej jeho zložitosti. Naplno sa to prejavilo počas výberu novej admirality našej kozmickej lode. Problémy s pochopením dimenzií priestoročasu preukázala väčšina bežných členov posádky. A intelektuálne elity nedopadli o nič lepšie.

Najčastejšie sa u ľudí vyskytuje vnímanie sveta na bezrozmernej úrovni. Upnú sa konkrétny bod v priestoročase a vložia doňho všetky svoje nádeje, očakávania a emócie. Tie body bývajú najrôznejšieho druhu. Značnej časti posádky stačí sústredenie sa na vlastný pupok či ego. Ďalší veria kadejakému vodcovi, že dovedie loď do raja, alebo v lepšom prípade do pekla, kde sa ostatným ujde mučenia rovným dielom. Ti sofistikovanejší si zvolia viacero bodov: morálne zásady, humanistické princípy, božské prikázania. Inak medzi bodovými mysliteľmi veľké rozdiely nie sú – všetci sa zúfalo míňajú so skutočnou povahou sveta.

Najhoršou sortou sú vyznavači negatívnych bodov. Svoju zlosť, nemohúcnosť, sklamania hádžu na vybraných páchateľov, ktorí môžu za všetko a kvôli nim sa naša kozmická loď rúti do záhuby. Vinníkov si volia jednou z dvoch metód: buď celú zlobu personifikujú v jednej osobe, alebo ju generalizujú na všetkých príslušníkov nejakej skupiny. Najsugestívnejší proroci apokalypsy si užívajú mediálne výslnie. V palubnom rozhlase neustále zúria prestrelky, kde sú zároveň útočníkmi i obeťami. Lebo ideálnym cieľom katastrofistov sú protistojaci katastrofisti. V prípade ich nedostatku neváhajú a vyrobia nepriateľa z hocikoho.

Čerstvo zostavené velenie, do ktorého kapitáň Roboff pribral zo tri menšie fankluby, prilialo olej do tlenia nespokojnosti na palubách lode. Ostatné protiroboffovské kluby nazývajú nových kapitáňových partnerov zradcami, oni sami sa pasujú za hrdinov a mučeníkov. Zásady, ktoré jedni považujú za pozitívne, vnímajú druhí čoraz negatívnejšie. Presne v súlade s bodovým videním sveta.

Iste, v posádke sa nájdu ľudia, ktorí nejaký ten vesmírny rozmer dokážu vnímať. Snažia sa porozumieť vzťahom medzi významnými bodmi v priestore i čase, ich vzájomným väzbám a súvislostiam. Často sa mýlia, občas narazia na medze svojich schopností. Napriek tomu sa nevzdávajú, skúmajú svet a hľadajú poznanie. Ibaže v terajšom štádiu vypätého uctievania zásadových bodov ich vplyv na navigáciu lode trvalo klesá.

A možno príčina tohto úpadku nespočíva len v posádke a velení lode, možno nás deformuje aj oblasť vesmíru, ktorou prelietavame. Ak by sme sa naozaj približovali k čiernej diere, k singularite, kde sa priestoročas rúca a dimenzie zanikajú, aspoň čiastočne by sa tým dala vysvetliť neschopnosť navigovať našu kozmickú loď. I keď určite na to viac vplýva výber nášho velenia, no najmä naša neochota a lenivosť rozmýšľať.

Na záver poznámka pre tých, čo sa hrdia tým, že sú schopní rozoznať a pochopiť rozmer nejakej veci. Podľa nepotvrdených informácií má vesmír aspoň dva rozmery. Ba možno ešte viac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.