Peter F. Hamilton: Pandořina hvězda: Invaze

Druhá časť príbehu konfliktu budúceho ľudstva s mimozemskou civilizáciou, ktorá vyzerá byť v porovnaní s nami oveľa cieľavedomejšia. Pandorina hviezda, v prvej knihe s podtitulom Bariéra dosiaľ nepriestupne uzavretá, sa otvorila a v súlade so svojím mýtickým vzorom vypustila roj pohrôm. A to otvorenie spôsobila zvedavosť ľudí. Prvý diel skončil prienikom do osieho hniezda a zanechaním páru prieskumníkov napospas osudu. Slušný cliffhanger!

Ľudská spoločnosť sa vydala cestou mierovej expanzie poháňanej dvomi zásadnými technológiami:

  • Prepojenie obývateľných planét červími dierami, čím sa medzihviezdne cestovanie stane ekvivalentné jazde vlakom.
  • Praktická nesmrteľnosť pomocou uchovania a prenosu osobnosti v digitálnej podobe zvyšuje počet ľudí a tým zdôvodňuje potrebu získavania nových planét.

Výslednicou je pokojný a pomalý blahobytný rozmach, v ktorom ľudia stratili predstavu o skazonosných konfliktoch. Veď aj smrť sa podarilo oklamať, hrdinstvo zlacnie, keď máte v databázach uložený posledný stav svojho mozgu. Vaše zabitie znamená len ročnú pauzu, kým vám vyrobia nové telo a nahrajú doň vašu osobnosť.

Na druhej strane civilizácia spoza bariéry nepozná pochybnosti a nemení svoje zámery, iba pod tlakom okolností upravuje taktiku. Nečudo, že sami seba nazývajú Dokonalí. Dokonalí sú aj vo vstrebávaní informácií zvonku, preto dokážu porozumieť obom spomínaným ľudským objavom a využiť ich proti ľudstvu. Napriek všetkej zložitosti je ich program na základnej evolučnej úrovni: množiť sa a ovládnuť vesmír. To sa zdá byť hlavným dôvodom, prečo boli zavretí vnútri Pandorinej bariéry.

Podnázov knihy to hovorí jasne, takže nepovažujem za spoiler, keď prezradím, že Dokonalí napadnú ľudstvo. V skutočnosti som bol prekvapený, ako neskoro sa to udialo. Vyše polovice knihy sa riešia poznatky z prieskumu a príprava na možné ohrozenie. Politici a magnáti vidia hroziaci útok skôr ako investičnú príležitosť a šancu podojiť vládne fondy, zbohatnúť a získať viac moci. Pre bežných ľudí je to perlička v správach, príliš vzdialená na to, aby znepokojila hocikoho okrem úplných strachopudov. Ako pri hocijakej hrozbe, vyraší množstvo pochybností, dezinformácií aj konšpiračných teórií. Skôr než obavy sa vzmáha nevôľa voči rastu moci vlády a nevídanému míňaniu financií na prípravu obrany. Zdá sa to byť mrhaním zdrojov, veď s viacerými mimozemskými civilizáciami už ľudstvo kontakt nadviazalo a dosiaľ vždy dokázali dosiahnuť mierové súžitie.

Čítať túto knihu v časoch prvej vlny pandémie koronavírusu, to dalo zážitku osobitú príchuť. Sedel som doma, zdanlivo sa nič nezmenilo, no tam vonku zúrila nákaza, ľudia jej podliehali po tisícoch. Spočiatku bolo ťažké predstaviť si, že by sa epidémia mohla týkať aj nás. Dokonca aj keď už prišla, nie je ju vidno (ak ste sa nenakazili sami alebo vaši blízki). Obrana proti vírusu je všadeprítomná, no chorí sa vyskytujú príliš zriedkavo na to, aby prirodzene vyvolávali povedomie ohrozenia. Treba si ho racionálne odvodiť a primerane reagovať, pritom nespadnúť do lákavých pascí strachu alebo popierania. Pre úspešný boj treba nepriateľovi porozumieť – čím je hrozba väčšia, tým je táto potreba urgentnejšia. To platí rovnako pre agresívnych mimozenšťanov aj pre agresívne vírusy.

Ako ešte nie je za nami pandémia, ani Invázia neuzatvára svoj príbeh. Ten dospel nanajvýš k polovici, pretože ďalšie dve knihy ponúkajú jeho pokračovanie. Ich názov naznačuje, že hlavná konšpiračná teória z prvého dielu, ktorá v druhej časti začala byť považovaná za prijateľnú hypotézu, sa stane jednou z nosných tém. Mám zopár tušení, akým smerom sa bude odvíjať, no radšej to nenapíšem – ak by som mal pravdu, prezradil by som dej, ak by som sa mýlil, bol by som za hlupáka.

Prvý z Judášov zbavených pút ma už čaká na nočnom stolíku. Je ešte hrubší ako Invázia, takže očakávam rovnako doširoka rozliate rozprávanie o boji za záchranu ľudskej civilizácie a dúfam, že vedľajšia „elfská“ línia Ozzieho putovania obohatí svet príbehu. Dokážem si predstaviť, že by toto fantasy vlákno mohlo prevrátiť všetky axiómy naruby, ale netrúfam si v to dúfať.

V každom prípade sa na pokračovanie teším.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.