Kauza s medzihviezdnym plynom dospela k svojmu vrcholu. Skupinka nespokojencov ignorovala jasné a dôveryhodné vysvetlenia kapitáňa Roboffa a zinscenovala jeho defenestráciu. Vylákali ho preto do klubovej sály hneď pod veliteľským mostíkom. Keď zastal pred veľkým oknom a rozhliadol sa po odporcoch oblečených do imunitných skafandrov, pochopil.

I zvolal mocným hlasom: „Márne sú všetky vaše snahy, zradcovia, predať našu loď do rúk cudzích robotov. Už som vybral našich vlastných, ktorí sa najlepšie postarajú o blaho členov posádky. Za naše istoty budem bojovať, aj keby to malo stáť ich životy.“

Okno za ním sa prudko zasunulo do steny. Vesmírna noc ho pohltila. (Je zvláštne, že sprisahania sa vždy dejú počas vesmírnych nocí.) Kapitáň chcel ešte po vzore legendárneho hrdinu vykríknuť: „Keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte!“ ale uznal, že dekompresia má s pečením len málo spoločného. Tak sa len voľne vznášal vo vesmírnom priestore vedľa lode.

Jeho odporcom sa od straty tlaku zahmlili priezory. Plyn víril okolo kapitáňa a postaral sa o jeho prežitie. Napokon ho vtiahol nazad do sály. Okno sa zavrelo. Roboff si všetkých pohŕdavo premeral pohľadom a odkráčal ďalej kapitáňovať.

V sále vypukol hurhaj. Kvôli papierovej makete Roboffa sa sprisahanci pustili za pasy s kapitáňovými stúpencami, posilnenými kondenzátmi oblakov etanolu. Jeden zo sprisahancov však celú akciu triezvo zhodnotil: „Vedeli sme, že neuspejeme, a chvalabohu sme sa nemýlili.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.