Róbert Hric: Kosovski božur
Prvá poviedka tohtoročného finále balansuje na hrane historickej fantasy a hororu. Najskôr by sa dal nazvať historickým hororom, lebo vcelku triviálnu dejovú líniu hojne vyčačkáva dejepisnými reáliami stredovekej juhovýchodnej Európy. Je vidno, že autor dôverne pozná svet, kam zamiesil svoj príbeh. Celý hojne nakysnutý pokrm navyše podáva historizujúcim jazykom, nad ktorým sa určite oblížu gurmáni ľubozvučných a šťavnatých viet.
Moja sedliacka nátura síce oceňuje ľudovú slovesnú omáčku, lenže darmo sa vidličkou paprem v porcii textu, nachádzam len štandardný šľachovitý plátok príbehu, aký som už prežúval veľakrát. Akoby kuchár pozliepal odrezky klišé z Mena ruže a Drakulu, dobre ich okorenil a spoľahol sa, že vďaka šarmu jeho servírovacieho umenia si to nikto nevšimne.
A podarilo sa, jeho výtvor sa prehrýzol do finále. Lenže nám sedliakom je ťažko zavďačiť sa servisom. Ráta sa nám, keď si zaťažíme žalúdky poriadnou hutnou stravou, nielen takýmto zemito-nadýchaným šalátom. Postmoderne ambivalentný hlavný hrdina navlečený do šľachtického kostýmu nám veľa nevraví, pre nás je to smrad, s ktorým je ťažké cítiť súcit alebo sa dajako vžiť do jeho postavenia.
Výsledkom po dočítaní je hlad. Hlad po príbehu, ktorý by nebol rozťahaný stovkami odbočiek, manieristicky pokrútených viet a dejových preskokov, ešte viac kúskujúcich riedky príbeh. Príbehu, ktorý by stálo za to čítať kvôli príbehu samotnému, kvôli citovému zžitiu sa s postavami, vtiahnutiu do ich sveta a záverečnej katarzii z rozuzlenia. Tu sa u mňa nič také nestalo.