Tento týždeň vychádzajú finálové poviedky Ceny Fantázie. Mienim sem každý deň napísať recenziu na práve vyjdený text, ktorý na záver spojím do jedného článku a zverejním na svojom blogu. Dovtedy som otvorený akejkoľvek diskusii.
Dnešná poviedka
Martin Hatala: Prianie jazera
Predstavte si sochu rozrezanú na tehličky, z ktorých niekto vyrobí legové kocky. Potom k nim primieša pár vlastných kociek a postaví z toho všetkého napodobeninu pôvodnej sochy, len menšiu a na pár miestach odlišnú. Presne tento pocit mám po prečítaní tejto poviedky. Nie som iste prvý, čo identifikoval štýl Raymonda Chandlera, ba dokonca aj postavy s rovnakými menami a zamestnaniami a totožné repliky z románu Žena v jazere. K overenému základu autor primiešal nadprirodzenú bytosť a voila - finálový príbeh je na svete.
Iste, napísané je to šikovne, pútavo a drsne, ako každá správna chandlerovka. Aj s logickými nedôslednosťami, podobnými, ako u Chandlera. Veľký autor si dával viac záležať na atmosfére než na logike detektívneho vyšetrovania. A záver je správne drsný a horký zároveň. No aj tak... Nadprirodzená bytosť hrá len úlohu diamantového náhrdelníka, po ktorom bažia všetci zainteresovaní a kvôli ktorému si idú navzájom po krku. Nič viac.
Stále z toho trčia tie legové kocky. Z lega sa dá urobiť paródia obrazu alebo filmu, ktorá všetkých pobaví, ale ťažko z nich postaviť umelecké dielo, ak má byť brané rovnako vážne ako originál.