Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Všeobecné diskusie a iné kecy

Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Odoslaťod Ash » St, 20. Sep 2017, 20:55

Tento rok organizátori Martinus Ceny fantázie zverejnili zoznam bodových hodnotení poviedok vzápätí po ohlásení finalistov. Samozrejme, finalisti tam body nemajú, aby neovplyvnili hlasujúcich vo finálovom kole.

Napriek tomu sa z dát dajú vyčítať mnohé zaujímavosti. S niektorými z nich sa mienim podeliť v tejto diskusii. Ak aj iní prispejú zaujímavými postrehmi, určite ma (a hádam nielen mňa) potešia.

Prvá pikoška: tri najkontroverznejšie poviedky tohto ročníka, teda s najväčším rozptylom hodnotení (predpokladám, že finálové ich nemajú šancu tromfnúť):
1. Štibláriková Lenka: Táto krajina nie je pre slabých__body: 10 8 10 1 3
2. Zamec Richard: Most Európy_____________________body: 10 9 10 2 4
3. Paráčová Andrea: VÍLIA KRV______________________body: 6 10 10 1 6
Ash
Administrátor stránky
 
Príspevky: 398
Založený: St, 02. Dec 2009, 20:25
Bydlisko: Rovinka

Re: Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Odoslaťod Agnes » St, 20. Sep 2017, 21:58

No. Som to prebehla a je tam min. 5 autorov, ktorým už vyšla kniha, to pre mňa pikoška je :). Okrem toho bývalá porotkyňa a tiež je zaujímavé sledovať, ako sa darilo súťažiacim, ktorí sa v predchádzajúcich ročníkoch umiestnili. Som zvedavá, o koľko percent narastie výskyt pseudonymov od budúceho roka, keďže mená budú už zverejňované. Inak ako tvrdil
Ash, každý ročník asi do značnej miery závisí od chuťových buniek aktuálnych porotcov. Ale najmä od porotcovského "kata", ktorým v tomto ročníku nebol len Lavrík, ale tak trochu aj Pauhofová. Udelila vôbec nejakú desinu?
Agnes
 

Re: Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Odoslaťod Janko Iša » St, 20. Sep 2017, 22:27

Najprv som to nechcel velmi komentovat, aby to nevyznelo ako narek dotknuteho decka, aj ked by to tak vobec nebolo myslene. Ale musim. Lavrik sa ukazal ako porotca uplne mimo, asi nemusim chodit okolo tejto informacie pi spickach, aj tak si myslia vsetci to iste. Body rozdal viac nahodbe, ako nahodny generator cisiel. Jeho vkus je bud naozaj svetovy unikat, alebo poviedky necital. Nenarazam na extremne nizke hodnotenia, to ludia, ktory sa citia lepsi robia a je to v poriadku. Narazam na to, ze jeho hodnotenie je pomerovo extremne aj voci ostatnym porotcom.
Janko Iša
 

Re: Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Odoslaťod Ash » St, 20. Sep 2017, 22:32

Priemer bodov od porotcov (bez finálových poviedok):
Kotian 5,94
Lupečka 6,73
Zákopčan 5,51
Lavrík 2,99
Pauhofová 4,37

Maximálne body sú u Lavríka 8, u Pauhofovej 9, ostatní 10. Samozrejme, nedá sa vylúčiť, že Lavrík a Pauhofová nedali 10 niektorej z finálových poviedok.

Takíto "drevorubci" sa v porote MCF vyskytujú pravidelne, a často práve z umeleckých a klasicko-literálnych kruhov (spomínam na Heviera a jeho 2 body so slzou v oku). Je jedným zo zámerov súťaže zbližovať fantastiku s hlavným prúdom umenia, takže netreba čakať, že toto zblíženie bude skokom do perín.
Obrázok

Každopádne, rozdielnosť bodovacích prístupov je povolená (ba priam predpokladaná), aby súťaž dostala väčšiu šťavu. Aj popudené reakcie na porotcovskú "krutosť" sú súčasťou súťažnej atmosféry.
Ash
Administrátor stránky
 
Príspevky: 398
Založený: St, 02. Dec 2009, 20:25
Bydlisko: Rovinka

Re: Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Odoslaťod Nominus » St, 20. Sep 2017, 22:44

Noo, keďže ja som od prírody trochu egoista, individualista a tak trochu chválenkár, našiel som si jednu pikošku z môjho pohľadu :D :D dúfam tým nikoho nenaserem, ale určite si nájdem čas aj na nejakú hlbšiu všeobecnú sondáž....
S bodovaním je to zaujímavé a pre každý ročník špecifické. Napríklad poviedky tento rok na 6-tom mieste by s 38-mi bodmi boli v roku 2015 na pokojnom 2. mieste (nemám tu momentálne inú tabuľku, bolo by možno zaujímave pozrieť iné roky) :D :D , takže z toho by sa dala usúdiť rastúca kvalita prác.
Tak napríklad mne vtedy za 29 bodov pripadlo 29. zdieľané miesto, ale tento rok mi 27 bodov stačilo "až" na 69 miesto ( nič proti 69 :D, každopádne mierne sklamanie istotne je. Žiadny progres sa teda nekoná, ale budem to brať skôr ako stagnáciu spôsobenú ročnou pauzou než ako pokles :D :D :D ale sebakriticky som si vedomí chýb a je to súťaž ako každá iná, preto netreba vešať hlavu.)
- k tým zabehnutým autorom som sa už vyjadril, takže k tomu len to, že MCF nemá obmedzenie ako iné súťaže pokiaľ ide o účasť publikujúcich spisovateľov, tak to aj tak beriem
- a pokiaľ viem mená autorov sa nebudú zverejňovať až do vyhlásenia finalistov, takže asi nejaká pseudonymová epidémia nehrozí :D
- no na katov v porote sme si už asi všetci zvykli. Tak nejako to k MCF a asi aj iným súťažiam patrí (a nie, tiež nefňukám :D :D )
Nominus
 
Príspevky: 22
Založený: So, 05. Aug 2017, 08:05
Bydlisko: Žilina

Re: Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Odoslaťod Ash » Št, 21. Sep 2017, 07:29

Nominus, bodové zisky v rôznych ročníkoch sa navzájom nedajú porovnávať. Pretože porota je zakaždým iná a každý porotca môže zvoliť úplne odlišnú bodovaciu stratégiu. Celkové umiestnenie má o niečo väčšiu vypovedaciu hodnotu, ale takisto do istej miery závisí od preferencií porotcov a úrovne konkurencie.

No porovnávať celé ročníky na základe číselných údajov a odvodzovať z toho tvrdenia o trendoch vývoja (napríklad o raste úrovne autorov) je uplne nepodložené. To už majú vyššiu váhu subjektívne tvrdenia tých, čo čítali značnú časť poviedok z viacerých ročníkov.
Ash
Administrátor stránky
 
Príspevky: 398
Založený: St, 02. Dec 2009, 20:25
Bydlisko: Rovinka

Re: Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Odoslaťod Ash » Št, 21. Sep 2017, 10:17

Janko,

zrátal som korelácie hodnotení medzi jednotlivými porotcami (tento údaj finálové poviedky ovplyvnia minimálne, keďže veľmi pravdepodobne dostali od väčšiny porotcov vysoké hodnotenia). Hodnoty korelácií sa pohybujú medzi 0,2 a 0,6 - to je podobný rozsah, ako po minulé roky. Je pravdou, že Lavrík má s prvými tromi porotcami najnižšie kolerácie (0,22 - 0,27; s Pauhofovou má takmer 0,5), ale rozhodne sa nedá označiť jeho hodnotenie za náhodné - to by musel mať kolerácie nulové. Pritom v niektorom z minulých ročníkov sa vyskytli kolerácie v záporných hodnotách - teda že dvaja porotcovia mali takmer obrátené usporiadanie poviedok.
Ash
Administrátor stránky
 
Príspevky: 398
Založený: St, 02. Dec 2009, 20:25
Bydlisko: Rovinka

Re: Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Odoslaťod Nominus » Št, 21. Sep 2017, 12:22

Súhlasím stebou Ash, moje dedukcie by boli relevantné iba za podmienky, že by bola každý rok rovnaká porota, alebo by porota vyhodnocovala podľa nejakého určeného kľúča (viď. Cena Karla Čapka, ale o tom si už písal :) ...)

Tak pozrel som sa trochu na tú tabuľku, a so svojimi lajickymi štatistickými schopnosťami som skúsil nájsť pár zaujímavostí:

1. čakal som, že z Bratislavy (BSK) bude značné zastúpenie, ale aj tak sa mi to číslo zdá dosť vysoké, na druhej strane východ je zastúpený pomenej.
- vo finále je 4x Bratislavský a 1x Prešovský kraj.

2. priemerný počet znakov je 26134, takže autori znakmi zbytočne neplytvali. Maximálne bola poviedka s 44996 znakmi, minimálne s 2205. Dlhších poviedok (nad 22500 znakov) bolo 103 a v priemere získali 27,4 bodu. Naproti tomu kratších poviedok (do 22 500 znakov) bolo 68 a získali v priemere 22,7 bodu.
- vo finále je to 3:2 pre dlhšie poviedky. To ale nebude odpoveď na otázku, či je lepšie písať krátke, alebo dlhé poviedky :D :D :D

3. Žánre:
SF ( + kombinácia s iným žánrom) - prišlo 57 prác s priemerným hodnotením 26,6 bodu
H ( + kombinácia s iným žánrom) - prišlo 39 prác s priemerným hodnotením 24,7 bodu
F ( + kombinácia s iným žánrom) - prišlo 75 prác s priemerným hodnotením 25,13 bodu
- vo finále je to 3 x SF, 1x SF/H a 1xF

4. 90 žien sa zúčastnilo v konkurencii 86 mužov.
- vo finále to je 1:4 v prospech mužov

Takže absolútne irelevantné zistenie z môjho mini výskumu: Tento rok bol úspešný autor z Bratislavského kraja, píšuci v žánri SF poviedku dlhšieho rozsahu (nad 22 500 znakov) ....tak, a teraz ma Ash zotri protiargumentmi :D :D :D

** za správnosť výsledkov a prezentovaných čísel nezodpovedám :D :D :D
Prílohy
IMG_0272.JPG
IMG_0272.JPG (50.2 KiB) Zobrazená 8849 krát
Nominus
 
Príspevky: 22
Založený: So, 05. Aug 2017, 08:05
Bydlisko: Žilina

Re: Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Odoslaťod Ash » Pi, 22. Sep 2017, 09:05

Pekné a zábavné pikošky, Nominus. Nad tým bratislavocentrizmom sa oplatí pouvažovať - autori z Bratislavského kraja viac ako dvojnásobne prevyšujú počty akéhokoľvek iného kraja. Zrejme sa v tom prejavujú dva efekty - vnútroslovenská migrácia vzdelanejších ľudí k Bratislave a indukcia záujmov o žánrovú tvorbu vo väčšom meste (viac podujatí, väčšia komunita). :twisted: A nízka účasť z Východu len potvrdzuje, že polovica východniarov už je v Bratislave. :twisted:

Priemerná dĺžka poviedky je, ako si uviedol, 26134 znakov, medián je 27594 - teda zjavne prevažujú dlhšie poviedky (ako to vidno aj z tvojich počtov kratších a dlhších textov). S tou dĺžkou poviedky je to ošemetné - príbeh si určuje správnu veľkosť textu, najväčšou chybou je netrafiť sa do nej. No okrem toho vo všeobecnosti majú dlhšie texty miernu výhodu, lebo majú možnosť použiť viac chápadiel na vtiahnutie čitateľa do príbehu.

Výpočet priemerného finalistu je dobrý na pobavenie, nie aby to niekto bral vážne! Pretože to, že mám všetky uvedené charakteristiky mi nijako nezaručuje, že sa do finále dostanem. História to rukolapne dokazuje, napríklad v roku 2010 boli vo finále štyri ženy a jeden muž (a ten nakoniec zvíťazil).
No predovšetkým by sa ťažko hľadala príčinná súvislosť medzi týmito charakteristikami a umiestnením sa vo finále. Hoci samozrejme, nie je to nemožné. Ak porote trebárs viac vyhovuje mužský typ písania (za predpokladu, že niečo také existuje), alebo ak bratislavčania majú bohatšiu jazykovú výbavu... ;)

V tejto súvislosti ešte spomeniem jednu finálovú pikošku: štyria z piatich finalistov majú poviedky za polovicou zoznamu. Traja celkom zjavne posielali text na poslednú chvíľu. Z toho mi vychádza poučenie, že sa oplatí pracovať na texte až do deadlajnu (tým nemyslím písať ho na poslednú chvíľu).
Ash
Administrátor stránky
 
Príspevky: 398
Založený: St, 02. Dec 2009, 20:25
Bydlisko: Rovinka

Re: Pikošky z hodnotenia MCF 2017

Odoslaťod Nominus » Pi, 22. Sep 2017, 15:43

Stým pracovaním na texte čo najdlhšie je to pravda. Ja som sa tento rok celkom komicky pomýlil, a v strese som posielal poviedku 29. apríla. Na druhý deň my došlo, že som sa obral o mesiac :D :D :D . Hlavne potom keď sme pracovali na preklade do FA sa ukázalo, že by to bolo ešte treba trochu "učesať". No to je teraz už jedno, človek sa učí na vlastných chybách :D :D
Nejdem ďalej spamovať, len ešte jedno som chcel.

Keď si pozrieme jednotlivé umiestnenia a počty autorov na nich, tak nám vlastne skoro vychádza gaussova krivka :D :D :D neuveriteľné na čo všetko sa dá aplikovať :D

6. miesto : 4x
10. miesto : 4x
14. miesto : 2x
16. miesto : 5x
21. miesto : 3x
24. miesto : 9x
33. miesto : 4x
37. miesto : 6x
43. miesto : 9x
52. miesto : 8x
61. miesto : 8x
69. miesto : 15x
85. miesto : 9x
94. miesto : 7x
101. miesto : 12x
113. miesto : 11x
124. miesto : 8x
132. miesto : 8x
140. miesto : 7x
147. miesto : 10x
157. miesto : 9x
166. miesto : 3x
169. miesto : 4x
173. miesto : 3x
176. miesto : 1x
177. miesto : 1x
178. miesto : 1x
Prílohy
IMG_0272.JPG
IMG_0272.JPG (51.28 KiB) Zobrazená 8795 krát
Nominus
 
Príspevky: 22
Založený: So, 05. Aug 2017, 08:05
Bydlisko: Žilina

Ďalšia

Naspäť na Všeobecné

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

cron