ahojte,
toto forum som nasiel nahodou z komentarov na FB, a celkom ma potesila hustota prispevkov. I ked v dnesnej dobe trochu neprakticke sa registrovat, potom cakat... ale whatever, som tu .
Precital som vsetkych 5 poviedok a tiez by som rad niekde vyjadril svoj nazor ).
1. Ocelove oci - videl som video, kde to nejaky pan (z poroty? az tak som to nesledoval) hodnoti velmi kladne. To ma navnadilo. Cakal som slovenskeho Clarka, mozno Asimova - skratim to. Nedostal som. Dostal som nieco, co neviem zaradit. Strasne vela otvorenych tem, barlicky, veci vymyslene a nerozvinute. Mozno ako 200 stranovy roman by to fungovalo lepsie.
2. Burka - Kostrbate, ale prijemne citanie. Autor musi napisat este par desiatok stran a poradit sa s par ludmi, aby zo svojho prejavu dostal to co je tam teraz na viac. Ale pribehovo mi to sedelo, bohuzial je to pisane "ako King". Presne takuto poviedku si predstavim, ked niekto precita dva romany od Kinga, zeby bol schopny zosmolit. Ale ked si to odmyslim, tak sa to dalo.
3. Kladivak - moj favorit. Co je prekvapive, lebo tento zaner akcnych scifi velmi nemusim (ja som skor Clark/Asimov). Bolo to dynamicke, rychle, bravurna stylistika. Predpokladam, ze na tom texte robil editor, nakolko podla medailonu je to jediny aktivne publikujuci autor y patice finalistov, tak by mi to aj tak sedelo. Nadych Sin City bol velmi prijemny, co mi prekazalo je male informacne pozadie k Ruke.
4. Ludskost v monstre - prepac autor, videl som ta tu prispievat tak si to nezober v zlom, ale toto mi nesadlo. Upir, Osviencim este aj zaradenie ako fantasy, to mi pripomenulo ako v kazdom filme su zly nacisti atp. Nekonecna, nevycerpatelna tema, ktoru podla mna mnoho ludi mylne oznaci za "silnu" a umelo ju tlacia vpred. Ale styl mas vyborny, len zmen temu.
5. V ruinach - Bolo to vyborne. Keby som neplanoval hlasovat za Kladivaka, tak hlasujem urcite za toto. Vsetko mi prislo fantasticky premakane, len pribeh ako taky ma velmi neoslovil. Predsa len, nie som literarny kritik, ale citatel. A "straslaky" tiez privelmi nemusim . Ash spominal zbierku z jedneho univerza - nad tym by som byt autor urcite rozmyslal. Alebo skusit roman. tak 250 stran. Urcite je na to autorsky material.
Takze tolko za mna. Nesuhlasim ze osviencim ci pedofilia su nejak v nevyhode z dovodu tematiky. Len uz to velakrat hranici s tou "fantastikou" a to nie je vzdy popularne.Neviem tu myslienku teraz tak rychlo rozvinut, ide proste o to, ze jeden aj druhy pribeh by fungovali aj ako literatura bez nadprirodzenych prvkov. A mozno aj lepsie.