od Zuska » St, 03. Okt 2018, 16:46
Peklo na tanieri: Mňa táto poviedka tiež vyprovokovala k rozmýšľaniu, ale skôr nad tým, ako by mohla naozaj fungovať. Ako človek s biologickým vzdelaním sa ťažko zmierujem s „technoblábolovitou“ podmienkou zápletky – iba gény nestačia na to, aby vyrobili celý organizmus (asi tak, ako iba chemické zloženie surovín nestačí na to, aby z nich hypotetická 3D stravotlačiareň vedela vyrobiť jedlo, keď chýbajú údaje o štruktúre atď.), nehovoriac o tom, že by nebol totožný so vzorom - podbal by sa mu ako jednovaječné dvojča, ktoré prešlo inou ontogenézou. Len s pomocou DNA bez „bunkového hardwaru“ sa nedá vyrobiť ani jedna bunka (a to nespomínam veci ako mimojadrová DNA). U pozemského organizmu by sme mohli použiť ako základ inú, podobnú bunku (ideálne toho druhu, ktorého tkanivo sa snažíme naklonovať), ale u mimozemšťana by pozemskí vedci nič také nemali k dispozícii, iba ak by vzorku tkaniva priniesla návratná sonda. A keby to urobila, mohli by v laboratóriu prísť na to, že sa v Petriho miske dobre množí a dá sa využiť aj do tkanivovej tlačiarne... Prirodzene, na ochutnanie klepetáčskeho mäska by stačilo „natlačiť“ svalové tkanivo, ale to by si autor nemohol vychutnať tie čierne oči... (iba že by v rámci vegetatívneho množenia z kúsku tkaniva mohol dorásť celý klepetáč a to by zasa stratilo zmysel použitie „kúl“ rekvizity - tkanivovej tlačiarne).
Inak hrdinovia tejto poviedky sa správali asi tak múdro ako astronauti, ktorí si na neznámej planéte hneď po pristátí zložia prilby. Fakt, že budúca lekárka/vedkyňa dá bez akýchkoľvek testov toxicity do úst produkt experimentu, ktorý vyšiel v rozpore s jej očakávaním, mal (dúfam) ilustrovať mentálny úpadok ľudstva. (Alebo si autor myslí, že je to uveriteľný vzorec správania? To by bol pre mňa najsilnejší hororový motív poviedky. Možno menej pritiahnuté za vlasy by bolo, keby sa dej rozvíjal na výskumnej stanici v blízkosti Enceladu, kde nejakou nehodou astronauti prišli o potravu...).
Okrem toho si viem ťažko predstaviť, ako by klepetáči prešli cez miestny ekvivalent Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (žeby ich konzumácia pôsobila mäknutie mozgu všetkým v okruhu niekoľkých kilometrov?), najmä keď by už od začiatku bolo jasné, že sú návykoví a ich efekt na ľudský organizmus nie je ani zmapovaný. Skôr než na oficiálny fastfood by som to videla na ilegálnu sieť vysoko solventných užívateľov.
Samotný nápad má potenciál – keby napríklad kúsky slabo tepelne spracovaného klepetáčskeho tkaniva dokázali prežiť v prostredí ľudského žalúdka, následky by mohli byť naozaj zaujímavé. No nič, tu boli prednejšie gastro-gore efekty, takže to nie je moja šálka... ehm... čohokoľvek.